Kostel sv. Vojtěcha (dříve sv. Jiří) a jezuité v Opavě

 

Kostel sv. Jiří (Vojtěcha) v Opavě

Kostel sv. Vojtěcha (dříve sv. Jiří) je monumentální jednolodní stavba postavená na konci 17. století na opavském Dolním náměstí na místě malého gotického kostela ze 14. století.

Kostel byl proslulý svým obrazem Panny Marie, který byl roku 1734 slavnostně prohlášen za milostný. Obraz se těšil velké úctě Opavanů a zejména v těžkých dobách ji prosili o přímluvu. Bohužel při osvobozování Opavy v květnu 1945 byl kostel silně poškozen a obraz shořel.

 

 

Znak Tovaryšstva Ježíšova

Kostel sv. Jiří a jezuité (Tovaryšstvo Ježíšovo) byli v Opavě propojeni několik set let. Kostel je totiž  stavebně zakomponován do areálu jezuitské koleje (dnes budova Zemského archívu) postavené v polovině 17. století.

Jezuité působili v Opavě od roku 1625 jako součást české provincie a kostel sv. Jiří měli ve své správě již od roku 1627 až do svého zrušení papežem Klimentem XIV. v roce 1773.  K obnovení jezuitského života v Čechách dochází relativně pozdě. Jejich postavení v české společnosti bylo více než obtížné. Řád byl totiž v minulosti hlavní rekatolizační silou v Čechách. Po roce 1853 vzniklo několik rezidencí řádu v Čechách (Praha a Hradec Králové) a na Moravě (Hostýn a Velehrad). Tyto domy patřily k provincii rakouské.

O návrat jezuitů do Slezska se postarali jezuiti haličské provincie (provincia Galiciana) s provincialátem v Krakově. Kromě rezidencí v Těšíně (1885), Cukmantlu (1884, nyní Zlaté Hory) a Karviné (roku 1896), obnovili i rezidenci u sv. Jiří v Opavě (roku 1896).

Vzhledem k sídlu provincialátu v Krakově nepřekvapí, že si jezuité rezidenci (vč. kostela) pojistili u Krakovské vzájemné pojišťovny. Pojistka kostela a zvonů z roku 1898 je zde, později sjednané pojistky pak zde a zde a korespondence k těmto smlouvám zde.

Po vzniku československé republiky došlo ke vzniku československé provincie, protože nová politická situace nedovolovala řízení z cizích států. Domy jezuitů, nacházející se na území Československé republiky, které dříve patřily k rakouské, haličské (včetně sv. Jiří v Opavě) a uherské provincii pak přešly do správy československé provincie. Opavská rezidence pak již nebyla pojištěna u Krakovské, ale u tuzemské pojišťovny Moldavia-Generali, jak ukazují stvrzenky zde.

Během nacistické okupace byla správa kostela jezuitům zabrána a nic na tom nezměnil vývoj po roce 1945. A tak kostel byl v roce 1947 pojištěn u Pražské pojišťovny, národní podnik nikoliv už jezuity, ale Duchovní správou při kostele sv. Jiří, jak dokládá stvrzenka zde.